Veel gestelde vragen
Klik hier hoe u zich kan aanmelden voor MijnGezondheid.net.
Als u deze melding ziet, bent u nog niet aangemeld voor MijnGezondheid.net. Neem hiervoor contact op met uw huisarts of apotheek. Het kan ook zijn dat u zich reeds heeft aangemeld, maar dat uw aanmelding nog verwerkt wordt door uw huisarts of apotheek. Dit kan een paar dagen duren. Als uw aanmelding verwerkt is, ontvangt u een e-mail. Wacht u al langer dan een week? Neem dan alsnog contact op met de huisartsenpraktijk of apotheek waar u zich heeft aangemeld.
Uw DigiD is privé. De DigiD helpdesk kan u daarom niet helpen bij het achterhalen van uw gebruikersnaam. Als u uw DigiD gebruikersnaam bent vergeten moet u opnieuw een DigiD account aanvragen. DigiD aanvragen.
Heeft u uw DigiD al geactiveerd? Dan kunt u een nieuw wachtwoord aanmaken. U moet dan nog wel uw gebruikersnaam weten en uw Burgerservicenummer (BSN) bij de hand houden.
Heeft u uw DigiD nog niet geactiveerd? Dan moet u opnieuw een DigiD aanvragen.
Uw DigiD is privé. De DigiD helpdesk kan u daarom niet helpen bij het achterhalen van uw gebruikersnaam.
Antwoorden op vragen over de DigiD-app vindt u op de pagina van DigiD.
Uw DigiD is privé. De DigiD helpdesk kan u daarom niet helpen bij het achterhalen van uw gebruikersnaam. Als u uw DigiD gebruikersnaam bent vergeten moet u opnieuw een DigiD account aanvragen. DigiD aanvragen.
Heeft u uw DigiD al geactiveerd? Dan kunt u een nieuw wachtwoord aanmaken. U moet dan nog wel uw gebruikersnaam weten en uw Burgerservicenummer (BSN) bij de hand houden.
Heeft u uw DigiD nog niet geactiveerd? Dan moet u opnieuw een DigiD aanvragen.
Uw DigiD is privé. De DigiD helpdesk kan u daarom niet helpen bij het achterhalen van uw gebruikersnaam.
Antwoorden op vragen over de DigiD-app vindt u op de pagina van DigiD.
Wij maken gebruik van deze vorm van beveiliging om uw medische gegevens zo goed mogelijk te beveiligen. Het beveiligingsniveau van een inlogprocedure met DigiD met sms-authenticatie is hoger dan die van een inlogprocedure met alleen gebruikersnaam en wachtwoord. Er vindt via de sms een extra controle plaats om uw identiteit te controleren. Voor meer informatie over veiligheid, klik hier.
Als u geen sms-code van DigiD ontvangt kunt u het beste controleren of uw juiste telefoonnummer is gekoppeld aan uw DigiD. Dit kunt u doen door in te loggen op www.DigiD.nl. Hier kunt u vervolgens controleren welk telefoonnummer er aan uw DigiD gekoppeld is. Indien nodig kunt u hier het nummer wijzigen of de sms-controle aanzetten.
Nee, dit betekent niet dat u voor elke website met DigiD de sms-authenticatie moet doorlopen. Bij websites waar het niet verplicht is om in te loggen met de sms-authenticatie kunt u kiezen tussen het inloggen met gebruikersnaam en wachtwoord of om wel in te loggen met sms-controle. Als u het fijn vindt om altijd in te loggen met sms-authenticatie kunt u dit ook aangeven bij DigiD.
Ook als u geen mobiele telefoon heeft kunt u gebruik maken van de sms-functie. U ontvangt dan een gesproken sms-bericht op uw vaste telefoon.
Klik hier als u eenvoudige uitleg over DigiD wil.
- U kunt de extra controle via sms toevoegen via DigiD.nl.
- Log in en kies voor de optie ‘Extra controle via sms instellingen’.
- Kies vervolgens voor ‘Controle via sms aanvragen’.
- Voer uw telefoonnummer in en bevestig deze met een sms.
- U ontvangt binnen 3 werkdagen een brief met een activeringscode.
- Na het activeren kunt u inloggen met een extra controlestap via sms.
- U kunt de DigiD app activeren via DigiD.nl.
- Log in en kies voor de optie ‘DigiD app instellingen’.
- Kies vervolgens voor ‘DigiD app activeren’.
- Als u kiest voor activeren via een brief, ontvangt u binnen 3 werkdagen een brief met activeringscode.
- U kunt ook kiezen voor direct activeren via wachtwoord en een sms-code. Hiervoor moet u reeds DigiD met sms hebben.
- Na het activeren kunt u inloggen met de DigiD app.
Klik hier voor meer informatie over het activeren van de DigiD App.
Klik hier voor meer informatie over het inloggen met de DigiD App.
Het kan zijn dat uw huisarts of apotheek deze functie niet aanbiedt. Neem contact op met uw huisarts of apotheek om te vragen naar de mogelijkheden.
Middels een e-afspraak plant u een fysiek consult in bij uw huisarts of apotheek. Op de afgesproken tijd gaat u langs bij uw zorgverlener. E-consult staat voor de berichten die u en uw zorgverlener via de beveiligde verbinding van MijnGezondheid.net uitwisselen. Via ‘Mijn berichten – Nieuw bericht’ stelt u online een vraag aan uw zorgverlener. Binnen enkele werkdagen ontvangt u van uw huisarts of apotheek een antwoord. Let op: Zowel e-afspraak als e-consult zijn niet bedoeld voor spoedgevallen.
Afhankelijk van wie MijnGezondheid.net aan u aanbiedt (huisarts, apotheek of beide), kunt u meerdere medicijnen wel of niet bestellen. Mocht u een bepaald medicijn niet kunnen bestellen, dan kunt u dit medicijn eventueel aanvragen door een bericht te sturen naar uw huisarts of apotheek via ‘Nieuw bericht’ in ‘Mijn berichten’.
Dit kan verschillende oorzaken hebben
1. De uitslag is nog niet binnen of nog niet beoordeeld door uw zorgverlener;
2. De huisarts heeft besloten de uitslagen niet in MijnGezondheid.net te plaatsen, maar u op een andere manier op de hoogte te brengen;
3. Het onderzoek is niet aangevraagd door uw huisarts, maar bijvoorbeeld door een specialist in het ziekenhuis. In uw dossier in MijnGezondheid.net worden enkel uitslagen getoond die zijn aangevraagd door uw huisarts
Uw huisarts of apotheek heeft uw dossier nog niet met u gedeeld. Neem contact op met uw zorgverlener om te vragen of zij het dossier met u kunnen delen. Let op: u krijgt alleen inzage in een samenvatting van uw dossier, niet in de verslagen van bijvoorbeeld een consult.
Om MedGemak te kunnen gebruiken heeft u een account op MijnGezondheid.net nodig en dient uw zorgverlener over de functionaliteit voor MedGemak te beschikken. Wanneer u bent ingelogd in MijnGezondheid.net, ziet u rechtsboven uw naam de knop ‘MedGemak registreren’.
Heeft u wel een account op MijnGezondheid.net, maar lukt het toch niet om MedGemak te registreren? Dan kan het zijn dat uw zorgverlener MedGemak (nog) niet aanbiedt. Informeer hiervoor bij uw zorgverlener.
Dit kan voorkomen doordat MedGemak geen verbinding kan maken met het systeem van de zorgverlener. Dit kunt u eenvoudig controleren door MedGemak te starten en bij stap 1 te kijken of u de gebruikersvoorwaarden of het privacystatement kunt lezen. Lukt dit niet? Probeer dan of onderstaande stappen helpen;
– Controleer uw internetverbinding / wifi-netwerk. Opnieuw verbinden kan helpen.
– Levert opnieuw verbinden geen resultaat op? Verwijder de app, installeer opnieuw en start opnieuw op.
– Controleer de tijdzone op uw mobiele toestel. De tijdzone moet ingesteld staan op CEST.
– Staan er andere security apps op uw toestel die uw verbinding kunnen blokkeren? Bijvoorbeeld een VPN of een virusscanner?
– Indien dit niet het geval is, neem dan contact op met uw zorgverlener. Geef hierbij door welk toestel u gebruikt, over welke iOS- of Androidversie u beschikt en op welke datum en tijd u geprobeerd heeft om de app te registeren.
Vanwege de huidige wet- en regelgeving is MedGemak enkel beschikbaar voor iOS 10 of hoger en Android 6.0 of hoger en niet voor voorgaande versies. Dit betekent dat MedGemak op de onderstaande Apple-devices níet gebruikt kan worden, omdat het niet mogelijk is versie iOS 10 of hoger hierop te downloaden
– iPhone 4
– iPad 2
– iPad 3
De app is gedurende 3 minuten geblokkeerd. Na 3 minuten kunt u gewoon weer inloggen met de huidige pincode.
1. Ga naar het menu en kies voor ‘Pincode vergeten’.
2. De volgende vraag verschijnt: Alle informatie zal worden verwijderd. Weet u het zeker?
3. Kies voor ‘Ja’.
4. U kunt uw toestel nu opnieuw registreren via MijnGezondheid.net. Via de knop ‘MedGemak registreren’ genereert u een nieuwe activatiecode.
U ziet in MedGemak en MGn alle actuele medicatie, d.w.z. de geneesmiddelen die u daadwerkelijk gebruikt. Of u bepaalde middelen kunt bestellen, hangt af van de volgende factoren
– Welke zorgverlener neemt het MGn-contract af? Uw huisarts, uw apotheker of beide? Afhankelijk van het type contract treedt er verschil op in welke medicatie u kunt bestellen
– Welke afspraken zijn er tussen zorgverleners? Mogelijk hebben uw huisarts en apotheek samen afspraken gemaakt, waardoor niet alles besteld kan worden. Vaak gaat dit dan om receptplichtige medicatie.
Wees alert als u gebruikmaakt van een onbekend wifi-netwerk.
Ga alleen over op inloggen als u op de echte MGn-website bent. Dit kunt u als volgt controleren:
- De adresbalk van uw browser geeft een hangslot weer.
- Het webadres begint met https, waarbij de ‘s’ staat voor ‘secure’: https://www.mijngezondheid.net. of https://home-tst.mijngezondheid.net. Dit kunt u controleren in de adresbalk van uw browser.
- Controleer het SSL -certificaat. Dit certificaat zorgt voor een beveiligde internetverbinding tussen DigiD en uw browser.
- Dubbelklik op het hangslot
- Controleer of het certificaat is verleend aan www.mijngezondheid.net of home-tst.mijngezondheid.net
- Controleer of het certificaat is verleend door QuoVadis PKIoverheid Organisatie Server CA – G3 of COMODO CA Limited
- Controleer dat het certificaat in de hiërarchie is te herleiden tot de Staat der Nederlanden Root CA – G3 of COMODO RSA Certification Authority
- Geef uw DigiD nooit aan iemand anders. Ook niet als deze persoon of organisatie u helpt. Toets dan altijd zelf uw DigiD in.
- Zorg ervoor dat niemand u uw DigiD ziet intoetsen.
- Wijzig regelmatig uw wachtwoord, bij voorkeur 2 keer per jaar.
- Gebruik de button ‘uitloggen’ als u klaar bent. Dan bent u direct uitgelogd.
- Wees zeer voorzichtig als u uw DigiD niet op uw eigen computer gebruikt. U heeft dan geen zicht op de veiligheid van de computer waarop u uw zaken doet.
- Gebruik geen onbeveiligde wifi-netwerken.
- Medewerkers van DigiD zullen nooit naar uw gebruikersnaam en wachtwoord vragen. Niet via internet, e-mail, telefonisch of via welke andere manier dan ook.
- Maak uw wachtwoord anders dan uw gebruikersnaam.
- Kies een zo lang mogelijk wachtwoord.
- Uw wachtwoord moet volgens onze eisen minimaal bestaan uit: 1 kleine letter, 1 hoofdletter, 1 cijfer, 1 leesteken en 8 karakters.
- Vermijd persoonlijke informatie, woorden of data. Verwerk dus niet uw achternaam, e-mailadres, BSN of geboortejaar in uw wachtwoord.
- Een veelgebruikte methode om een goed te onthouden sterk wachtwoord te maken is om een zin te nemen die u gemakkelijk kan onthouden (bijvoorbeeld ‘Den Haag, mooie stad achter de duinen’). Neem van elk woord de eerste letter en wijzig nog wat (‘D-Hms8rdd’). U heeft nu een makkelijk te onthouden wachtwoord dat moeilijk te raden is.
- Gebruik uw gebruikersnaam en wachtwoord niet op andere websites.
- Wees alert als u gebruik maakt van een onbekend wifi-netwerk.
- Vul uw DigiD alleen in op de echte inlogpagina van DigiD. Dit kunt u als volgt controleren:
- De browser geeft een hangslotje weer en het webadres begint met https, waarbij de ‘s’ staat voor ‘secure’.
- Het adres van de inlogpagina begint met https://digid.nl. Dit kunt u controleren in de adresbalk van uw browser. De aanvraagpagina en de activeringspagina van DigiD beginnen ook met https://digid.nl.
- Controleer het SSL -certificaat. Dit certificaat zorgt voor een beveiligde internetverbinding tussen DigiD en uw browser.
- Dubbelklik op het hangslotje
- Controleer of het certificaat is verleend aan digid.nl
- Controleer of het certificaat is verleend door ‘KPN’
- Controleer dat het certificaat in de hiërarchie is te herleiden tot ‘Staat der Nederlanden Root CA – G2’
In MijnGezondheid.net kunt u zelf instellen voor welke berichten u wel of geen e-mails wilt ontvangen. Zo weet u zelf welke mails u wel of niet vanuit het platform kunt verwachten en bent u alerter op mogelijke valse e-mails. Valse e-mails lijken steeds echter. Ze bevatten echte logo’s en ook de websiteadressen lijken echt. Kenmerken van valse e-mails zijn:
- U wordt gevraagd om op een link te klikken en/of persoonlijke gegevens door te geven.
- De e-mail is niet aan u persoonlijk gericht, maar begint bijvoorbeeld met ‘Beste klant’ of ‘Beste gebruiker’. Criminelen weten uw naam namelijk niet.
- Het bericht is in gebrekkig Nederlands geschreven.
- De boodschap speelt in op angstgevoelens. U moet bijvoorbeeld direct reageren anders wordt uw account stopgezet.
- De e-mail komt in uw spamfilter terecht.
- De link in de e-mail komt niet uit op de echte website van MijnGezondheid.net (zie tip 1).
- Houd uw browser en uw besturingssysteem up to date. Download en installeer altijd de laatste versies en schakel de auto-update functie in. De Nederlandse overheid adviseert om te stoppen met het gebruik van Windows XP.
- Gebruik een anti-virusprogramma en houd dit programma up to date en actief.
- Scan regelmatig uw computer op virussen en spyware.
MijnGezondheid.net is een veilig portaal dat elk jaar opnieuw geaudit wordt op de veiligheid. Om die die reden is de gebruiker verplicht in te loggen met DigiD en sms. Voor meer informatie over de veiligheid van MijnGezondheid.net, klik hier.
Wanneer u dat wilt, kunt u op MijnGezondheid.net eigen aantekeningen maken bij uw dossier. Deze aantekeningen zijn niet zichtbaar of toegankelijk voor anderen, ook niet voor uw huisarts en/of apotheker die u toegang heeft verleend tot MijnGezondheid.net. Uw aantekeningen maakt u uitsluitend voor eigen gebruik.
De mogelijkheid om persoonlijke aantekeningen te maken, wordt aangeboden door Stichting Amulet. De onafhankelijke Stichting Digitaal Medisch Dagboek ziet toe op de wijze waarop Stichting Amulet de privacy en beveiliging van uw aantekeningen waarborgt. Voor meer informatie over Stichting Digitaal Medisch Dagboek, klik hier.